Hoe doe jij de afwas?

maart, 2020

Doe jij de afwas met de hand? Dan ben je goed bezig. Als je dit tenminste niet onder de lopende kraan doet en niet te lang voorspoelt met warm water. Maar dat de meeste mensen er niet dol op zijn, blijkt uit onderzoek: meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens gebruikt een vaatwasser. Door slimmer gebruik te maken van de afwasmachine kan je zo’n 40% op het energieverbruik besparen. In een huishouden gaat gemiddeld 7% van de totale energierekening op aan de vaatwasser. Je besparing kan dus oplopen naar bijna 3% van je totale energiekosten. Dat loont!

Eco-knop

Gebruik het eco-programma. Dit programma wast op een lage temperatuur doorgaans goed schoon. Hoewel het programma vaak langer duurt, wordt er veel minder water op een lage temperatuur gebruikt dan bij de standaardprogramma’s. Veel zuiniger en goedkoper dus.

Volle machine

Zet de vaatwasser pas aan als die helemaal vol is. Dat scheelt heel veel afwasbeurten per jaar. Vergeet na afloop ook niet de machine uit te zetten en niet op stand-by te laten staan. Dat scheelt weer sluipverbruik.

Niet voorspoelen

Voorspoelen is vaak echt niet nodig, zeker niet met warm water. Veeg wel de achtergebleven etensresten weg. Deze kunnen in de gft-bak.

Filters reinigen

Reinig de filters regelmatig. Er blijven makkelijk etensresten in zitten en dat vermindert de wasprestaties.