CONO Kaasmakers

CONO Kaasmakers loopt al jaren voorop in duurzaamheid.

Beemster kaas voorloper in duurzaam en gezond

In de Kaaswijzer van Questionmark is de jonge kaas van Beemster uitgeroepen tot ‘voorloper in duurzaam & gezond’. Voor de Kaaswijzer vergeleek Questionmark vierentwintig jonge kazen uit de Nederlandse supermarkt op duurzaamheidsindicatoren milieu en dierenwelzijn. Ook de transparantie van producenten over hun inspanningen wegen mee. Beemster eindigt bovenaan in de Questionmark Kaaswijzer en is hiermee een absolute voorloper in het kaasschap.

Trots op al meer dan 10 jaar verduurzamen

‘Deze onderscheiding is een groot compliment voor onze melkveehouders die al meer dan 10 jaar aan ons duurzaamheidsprogramma Caring Dairy meedoen. Met veel zorg en aandacht voor dierwelzijn, oftewel: gezonde en blije koeien. 100% weidegang hoort daar natuurlijk bij. Onze boeren telen 70% van het voer voor de koe op eigen bodem. Daarnaast zijn veel van onze boeren naast melkveehouder ook agrarisch natuurbeheerder en leverancier van duurzame energie. Een terechte waardering van Questionmark voor onze boeren!, vertelt Grietsje Hoekstra, duurzaamheidsmanager bij CONO Kaasmakers, makers van Beemster kaas trots. 

Duurzaamste kaasmerk

Algemeen directeur Wim Betten: ‘Beemster kaas heeft een naam hoog te houden op het gebied van duurzaamheid. In april 2019 dit jaar is Beemster kaas door de Nederlandse consument tot duurzaamste kaasmerk verkozen, in de Sustainable Brand Index. De onderscheiding van Questionmark is hiervan een mooie bevestiging. Premium kaas maken betekent bij ons niet alleen een geweldige smaak, ook premium dierwelzijn en milieu. Ook voor de toekomst zal verduurzamen prioriteit zijn’. Meer informatie over de Kaaswijzer en Questionmark vindt u op www.thequestionmark.org.  

Beemster Bijenlint

Met het aanleggen van bloemenstroken gaat CONO Kaasmakers in de Beemster ook de wilde bijen helpen. Wilde bijen spelen als bestuivers een belangrijke rol op het gebied van voedselvoorziening, biodiversiteit, en een gezond milieu. Het Beemster Bijenlint start bij de CONO kaasmakerij en vervolgt met bloemenstroken die langs de weilanden van haar melkveehouders zijn aangelegd. Zodra de bloemen bloeien ontstaat er een heus Bijenlint in de Beemster. Het Beemster Bijenlint helpt naast de bijen ook vogels, vlinders en andere onmisbare insecten. Het Bijenlint staat in augustus in bloei.

Wilde bijen zijn onmisbaar

Wilde bijen hebben bloemen nodig om te kunnen leven. Bij elk bloemenbezoek helpen bijen met het bestuiven, waardoor de plant of fruitboom vrucht kan dragen. ‘Wilde bijen hebben het de afgelopen jaren moeilijk. Wij willen een positieve bijdrage leveren aan het beschermen van hun leefgebieden. Met een groep enthousiaste CONO melkveehouders in de Beemster polder zijn onlangs de eerste stroken bloemenmengsel aangelegd. En we hopen natuurlijk dat het Beemster Bijenlint steeds langer wordt’, aldus Grietsje.

Alles over de blije boeren, blije koeien, blije aarde, blije bijen en de heerlijkste kazen vindt u op www.cono.nl.