Beemster doet mee aan de Nacht van de Nacht

Op zaterdag 29 oktober wordt voor de 12e keer de Nacht van de Nacht georganiseerd door Natuur- en Milieufederaties. Tijdens dit jaarlijkse evenement wordt aandacht gevraagd voor lichtvervuiling. Ook Gemeente Beemster doet mee. Op deze manier wil de gemeente een signaal afgeven aan haar inwoners en relaties: neem 'lichtvervuiling' serieus.

‘Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is,’ luidt de oproep van Natuur- en Milieufederaties. Dankzij bijvoorbeeld kassen, het verlichte wegennet en reclameborden, is licht een bijeffect geworden in onze 24-uurseconomie. In West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is.

Lichtvervuiling, een aanslag op het milieu

Tijdens de Nacht van de Nacht worden op honderden plaatsen in Nederland activiteiten georganiseerd die de schoonheid van echte duisternis benadrukken. Het is een jaarlijks terugkerend evenement in oktober. Met het initiatief willen de organisatoren mensen bewust maken van 'lichtvervuiling' en de mogelijkheden die er zijn dit terug te dringen. Teveel licht kan zowel mens als dier verstoren en daarmee slecht zijn voor het milieu.

Wat doet Beemster?

De gemeente vindt het milieu belangrijk en draagt in dit kader op 29 oktober haar steentje bij aan de actie:

  • de lichten van de kerktoren in Middenbeemster worden gedoofd;
  •  de lichten van het gebouw van de voormalige Technische Dienst Beemster en Zeevang (TDBZ) gaan uit.

Doe ook mee

De gemeente hoopt ook dat de inwoners van Beemster en de bedrijven en instellingen het initiatief ondersteunen. En dat kan vrij gemakkelijk, door thuis of op de zaak onnodig licht te doven.

Extra lang genieten van het donker

In dezelfde nacht - van 29 op 30 oktober - wordt de wintertijd ingevoerd, dus dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Purmerenders kunnen dus een uur langer genieten van de Nacht van de Nacht. Meer informatie vindt u ook op www.nachtvandenacht.nl.

Fort Spijkerboor: mysterieuze oude verhalen bij flakkerende licht

Lijkt het u spannend om het fort te bezoeken terwijl de elektrische verlichting is gedoofd? Dan is dit uw kans. Dwaal door de gangen van dit prachtige vestingwerk, dat deze avond sfeervol is verlicht met kaarsen en olielampen. Het vormt het ultieme decor voor meeslepende verhalen. Kijk voor alle informatie, tijden, aanmelden en kosten op de website van de Nacht van Nacht.